Hvad er SCADA?

SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition, er et automatiseringssystem til styring, kontrol og overvågning (på dansk SRO anlæg). Systemet overvåger enheder som sensorer, ventiler, pumper og motorer og giver et overblik over hændelser på anlægget eller fabrikken.

SCADA-systemet kom på markedet i 1960’erne, og er en vigtig del af den industrielle digitalisering. I dag er SCADA software blandt de mest almindelige typer af industrielle styresystemer, og findes på langt de fleste fabrikker og anlæg.

Systemet giver operatøren det nødvendige overblik for at overvåge, kontrollere og visualisere alle aspekter af operationer. På et øjeblik ved operatøren, hvad der er vigtige og passende foranstaltninger til at øge effektiviteten og reducere omkostningerne. Et effektivt system kan give betydelige besparelser i både tid og omkostninger, blandt andet ved at reducere energiforbruget og opdage fejl på maskiner og udstyr med det samme.

Systemet består af computere, webbaseret kommunikation og en grafisk brugerflade kaldet HMI. Hos Novotek bruger vi ofte betegnelsen HMI/SCADA.

Hvad er HMI?

HMI står for Human Machine Interface, og er betegnelsen for brugergrænsefladen mellem maskine og menneske. I praksis betyder det en skærm, der viser information grafisk for driftspersonalet via SCADA softwaren.

Overvågning, kontrol og styring af fabrikken eller anlægget foregår via HMI, – for eksempel en pc-skærm eller tablet. Her får operatøren overblikket i realtid, og kan afgive kommandoer, justere maskinstyring eller ændre indstillinger via musemarkør, tastatur eller touchskærm.

Moderne SCADA-systemer leveres med High Performance HMI-objektbibliotek. Dette giver en optimeret brugergrænseflade, uden unødvendige elementer, hvilket betyder, at den visuelle information kan fortolkes nemmere og hurtigere. Læs mere om datavisualisering.

SCADA HMI - hvordan fungerer det

Sådan fungerer et HMI/SCADA system

Systemet består af fire hovedelementer:

Computer

SCADA softwaren kører på en computer. Her opsamles procesdata, og styrekommandoer sendes til tilsluttede enheder.

PLC og RTU

PLC’er (Programmable Logic Controllers) og RTU’er (Remote Terminal Units) er forbundet til sensorer og aktuatorer på anlægget eller fabrikken, ud over den overordnede computer.

Kommunikationsinfrastruktur

Kommunikationsinfrastrukturen er det, der forbinder computeren med PLC’erne og RTU’erne. Kommunikation kan ske via forskellige protokoller, herunder OPC, OPC UA, Modbus og TCP/IP.

HMI

HMI’et er den brugergrænseflade, der præsenterer informationen for operatøren. HMI kan være den samme computer, som SCADA-systemet kører på, en ekstern pc eller tablet og mobil.

Integration med anden teknologi

SCADA-systemet kan nemt forbindes med anden teknologi. Det kan integreres tæt med en Historian database til indsamling af industrielle data og visning og analyse af dem i sammenhæng.

SCADA-systemer i anvendelse

Hvordan fungerer systemet i praksis? Her er et eksempel:

En operatør får besked om fejl i produktionen. I HMI’et kan han se, at pumpen kører, som den skal, men flowmåleren viser, at der pumpes for meget væske gennem røret. Via skærmen kan han slukke for pumpen midlertidigt, se reduktionen i realtid og foretage de nødvendige indstillinger for at løse problemet.

Ved hjælp af SCADA-systemet kan operatøren bruge mindre tid på navigation og hurtigere finde kritiske data. Dette sikrer mindre nedetid, reducerede omkostninger og mere optimal drift.

Test dig selv med SCADA-spillet

Kan du holde styr på SCADA-systemet? Administrer din vandforsyning effektivt, undgå uplanlagt nedetid, balancér dine el-omkostninger og hold beboerne i Water Town glade.

SCADA game superhero

En løsning til alle brancher

HMI/SCADA er en automatiseringsløsning, der passer til alle typer industrier og produktionsvirksomheder. Novotek har leveret HMI/SCADA-løsninger siden 1986: Hver dag overvåger og kontrollerer vores løsninger tusindvis af produkter og faciliteter. Indenfor stort set alle brancher.

Automatisering og digitalisering har givet store muligheder for industrien i de seneste årtier. Men udviklingen stopper ikke her. I samarbejde med GE Digital leverer vi den næste generation af HMI: Endnu mere fleksibel, mobil og innovativ. Læs mere om High Performance HMI.

Novotek er leverandør af flere HMI/SCADA-løsninger fra GE Digital, en verdensførende spiller inden for systemer tilpasset automatisering og digitalisering. Læs mere om GE Digitals HMI/SCADA-systemer.

Vi leverer løsninger tilpasset forskellige typer produktionsvirksomheder. Læs f.eks. mere om HMI/SCADA indenfor Vand & Spildevand og HMI/SCADA for medicinalindustrien.

SCADA-løsningen tilpasses branchespecifikke behov, samt de individuelle behov på hver enkelt anlæg eller fabrik, og varierer fra simple opsætninger til store komplekse systemer. Se, hvordan nogle af Novoteks kunder bruger deres løsninger:

Kundecases
Arendal kommune

Arendal kommune anvender driftsstyringssystemet iFIX HMI/SCADA til bedre overblik og kontrol over kommunens vand- og spildevandsanlæg, herunder 187 pumpestationer.

Læs mere
InBev

InBev bruger iFIX HMI/SCADA til at scanne 2.000 procesparametre for at få et overblik over brygningsprocessen i realtid. Derudover har de et løbende overblik over energiforbruget.

Læs mere
Alcon Couvreur

Alcon Couvreur har valgt Proficy iFIX og Proficy Historian for bedre validering i produktionen af ​​øjenplejeprodukter.

Læs mere

Vores HMI/SCADA løsninger

Vores løsninger overvåger og kontrollerer hver dag fabrikker og anlæg over hele Danmark. SCADA-løsningerne er standard hyldevarer fra GE Digital, som kan konfigureres præcis til dine behov.

iFIX HMI/SCADA

iFIX HMI/SCADA

iFIX er et komplet SCADA-software med High Performance HMI-objektbibliotek, som bruges af mere end 100.000 virksomheder verden over. Med iFIX får du et kraftfuldt og moderne system, der forbedrer processtyring og produktivitet.

Proficy Batch Execution

Proficy Batch Execution

En kraftfuld og funktionsrig automatiseringsløsning til recept- og batchproduktion. Proficy Batch Execution giver sikkerhed, fleksibilitet og mere effektiv distribution og passer til industrier som fødevarer, forbrugsvarer, lægemidler og kemisk produktion.

Novotek Report Plus

Novotek Report Plus

Få adgang til realtidsrapporter med dette rapportværktøj til iFIX. Softwaren leveres med standardrapporter tilpasset forskellige brancher, samt mulighed for at lave dine egne tilpassede rapporter.

Vi kan hjælpe dig med HMI/SCADA

Er du på udkig efter en SCADA-system, eller vil du vide mere om vores løsninger?

Vores HMI/SCADA-løsninger
iFIX

Den mest komplette HMI/SCADA-løsning på markedet

Læs mere om iFIX
Proficy Batch Execution

Funktionel automationsløsning specielt udviklet til batchproduktion.

Læs mere Proficy Batch Execution
Proficy Operations Hub

Brug Proficy Operations Hub for en bedre visualisering.

Læs mere Proficy Operations Hub
Novotek Report Plus

Få præcise rapporter i realtid med dette Proficy iFIX-rapporteringsværktøj

Læs mere Novotek Report Plus
High Performance HMI

HMI i en moderne grænseflade – specielt udviklet til operatører.

Læs mere High Performance HMI