Hvad er SCADA?

SCADA, Supervisory Control And Data Acquisition, er et automatiseringssystem til overvågning, kontrol og styring. Systemet overvåger enheder som sensorer, ventiler, pumper og motorer og giver et overblik over hændelser på anlægget eller fabrikken.

SCADA-systemet kom på markedet i 1960’erne, og er en vigtig del af den industrielle digitalisering. I dag er SCADA blandt de mest almindelige typer af industrielle styresystemer, og findes på langt de fleste fabrikker og anlæg.

Systemet giver operatøren det nødvendige overblik for at overvåge, kontrollere og visualisere alle aspekter af operationer. På et øjeblik ved operatøren, hvad der er vigtige og passende foranstaltninger til at øge effektiviteten og reducere omkostningerne. Et effektivt system kan give betydelige besparelser i både tid og omkostninger, blandt andet ved at reducere energiforbruget og opdage fejl på maskiner og udstyr med det samme.

Systemet består af computere, webbaseret kommunikation og en grafisk brugerflade kaldet HMI. Hos Novotek bruger vi ofte betegnelsen HMI/SCADA.

Hvad er HMI?

HMI står for Human Machine Interface, og er betegnelsen for brugergrænsefladen mellem maskine og menneske. I praksis betyder det en skærm, der viser information grafisk for driftspersonalet.

Overvågning, kontrol og styring af fabrikken eller anlægget foregår via HMI, – for eksempel en pc-skærm eller tablet. Her får operatøren overblikket i realtid, og kan afgive kommandoer, justere maskinstyring eller ændre indstillinger via musemarkør, tastatur eller touchskærm.

Moderne SCADA-systemer leveres med High Performance HMI-objektbibliotek. Dette giver en optimeret brugergrænseflade, uden unødvendige elementer, hvilket betyder, at den visuelle information kan fortolkes nemmere og hurtigere. Læs mere om datavisualisering.

SCADA HMI - hvordan fungerer det

Sådan fungerer et HMI/SCADA system

Systemet består af fire hovedelementer:

Computer

SCADA-softwaren kører på en computer. Her opsamles procesdata, og styrekommandoer sendes til tilsluttede enheder.

PLC og RTU

PLC’er (Programmable Logic Controllers) og RTU’er (Remote Terminal Units) er forbundet til sensorer og aktuatorer på anlægget eller fabrikken, ud over den overordnede computer.

Kommunikationsinfrastruktur

Kommunikationsinfrastrukturen er det, der forbinder computeren med PLC’erne og RTU’erne. Kommunikation kan ske via forskellige protokoller, herunder OPC, OPC UA, Modbus og TCP/IP.

HMI

HMI’et er den brugergrænseflade, der præsenterer informationen for operatøren. HMI kan være den samme computer, som SCADA-systemet kører på, en ekstern pc eller tablet og mobil.

Integration med anden teknologi

SCADA-systemet kan nemt forbindes med anden teknologi. Det kan integreres tæt med en Historian database til indsamling af industrielle data og visning og analyse af dem i sammenhæng.

SCADA-systemer i anvendelse

Hvordan fungerer systemet i praksis? Her er et eksempel:

En operatør får besked om fejl i produktionen. I HMI’et kan han se, at pumpen kører, som den skal, men flowmåleren viser, at der pumpes for meget væske gennem røret. Via skærmen kan han slukke for pumpen midlertidigt, se reduktionen i realtid og foretage de nødvendige indstillinger for at løse problemet.

Ved hjælp af SCADA-systemet kan operatøren bruge mindre tid på navigation og hurtigere finde kritiske data. Dette sikrer mindre nedetid, reducerede omkostninger og mere optimal drift.

En løsning til alle brancher

HMI/SCADA er en automatiseringsløsning, der passer til alle typer industrier og produktionsvirksomheder. Vi har leveret HMI/SCADA-løsninger siden 1986: Hver dag overvåger og kontrollerer vores løsninger tusindvis af produkter og faciliteter.

Automatisering og digitalisering har givet store muligheder for industrien i de seneste årtier. Men udviklingen stopper ikke her. I samarbejde med GE Digital leverer vi den næste generation af HMI: Endnu mere fleksibel, mobil og innovativ. Læs mere om High Performance HMI.

Novotek er leverandør af flere HMI/SCADA-løsninger fra GE Digital, en verdensførende spiller inden for systemer tilpasset automatisering og digitalisering. Læs mere om GE Digitals HMI/SCADA-systemer.

Vi leverer løsninger tilpasset forskellige typer produktionsvirksomheder. Se alle vores HMI/SCADA-løsninger herunder.

Vores HMI/SCADA-løsninger
iFIX

Den mest komplette HMI/SCADA-løsning på markedet

Læs mere
Proficy Batch Execution

Funktionel automationsløsning specielt udviklet til batchproduktion.

Læs mere
Proficy Operations Hub

Brug Proficy Operations Hub for en bedre visualisering.

Læs mere
Novotek Report Plus

Få præcise rapporter i realtid med dette Proficy iFIX-rapporteringsværktøj

Læs mere
High Performance HMI

HMI i en moderne grænseflade – specielt udviklet til operatører.

Læs mere