Open Platform Communications (OPC), er en sikker kommunikationsplatform til udveksling af data – på tværs af enheder – inden for industri og automatisering. Platformen gør det muligt at forbinde, administrere, overvåge og styre forskellige maskiner, enheder og andre industrielle systemer – via en enkelt kilde. Løsningen er platformsuafhængig og sikrer en problemfri informationsstrøm (dataudveksling) mellem systemer fra forskellige leverandører.

Med en OPC-server kan data kommunikeres kontinuerligt mellem PLC’er på fabriksgulvet, RTU’er ude i marken og softwareapplikationer på en pc.

Den første standard kom på markedet i 1996. Behovet for en åben løsning, som gjorde det muligt for udstyr og systemer fra forskellige leverandører at kommunikere med hinanden, var stort, og både hardware- og softwareleverandører tog hurtigt OPC til sig. Allerede to år senere var Open Platform Communication branchestandarden, og OPC Foundation, der stod bag kommunikationsplatformen, blev grundlagt som en non-profit organisation med ansvar for udvikling og vedligeholdelse af OPC.

OPC og OPC UA

Vi skelner mellem forskellige standarder. De klassiske standarder er betegnet som DA (Data Access), A&E (Alarm & Events), HDA (Historical Data Access) og XML/CSV/DX (Data Exchange). Disse standarder er begrænset til Windows-operativsystemer.

Dagens standard, kaldet UA (Unified Architecture), er platformsuafhængig. Det betyder, at serveren kan køres på både Apple, Linux og Windows. Der er også mulighed for netværksbaseret kommunikation.

Se forskellen på, hvordan de forskellige standarder kommunikerer i illustrationen til højre.

Klassisk OPC vs UA

Sådan fungerer OPC

OPC leverer flytning af data mellem klienter og servere samt på tværs af forskellige servere. Det er klienten, der bestemmer, hvilke data serveren skal sende eller hente fra underliggende systemer, såsom en PLC. På denne måde kan PLC’er og andet automatiseringsudstyr forbindes til HMI/SCADA-systemer, procesdatabaser og MES/ERP-systemer. Og du får nemt få adgang til data i realtid, overvåge alarmer og hændelser samt adgang til historiske data fra forskellige systemer.

OPC server - sådan fungerer det
Kommunikation mellem OPC-server og klient, PLC og andet kontroludstyr

Vi skelner mellem forskellige standarder. De klassiske standarder kaldes DA (Data Access), A&E (Alarm & Events), HDA (Historical Data Access) og XML/CSV/DX (Data Exchange). Dagens standard, også kaldet UA (Unified Architecture), er platformuafhængig. Dette gør det muligt for serveren at køre på både Apple, Linux og Windows. Der er også mulighed for netværksbaseret kommunikation. 

OPC server

En OPC-server er grundlaget for OPC-kommunikation. Dette er softwaren, der implementerer OPC og giver en standardiseret grænseflade. Serveren kan leveres af en hardwareleverandør, enten som stand-alone software, eller indlejret i en enhed/maskincontroller. Der er også leverandører, der udvikler uafhængige servere. Disse servere har understøttelse af flere kommunikationsprotokoller, og gør det muligt at have kommunikation mellem systemer, hvor producenterne ikke tilbyder det.

OPC klient

Serveren er forbundet til en eller flere klienter for at læse data. Da den standardiserede grænseflade er implementeret på serveren, kan hver klient udveksle data med serveren på samme måde. Industrielle applikationer, såsom SCADA- og MES-systemer er almindelige kunder.

Klient/server kommunikation

Klienten bestemmer, hvilke data serveren skal sende eller hente fra underliggende systemer, såsom en PLC. På den måde kan PLC’er og andet automationsudstyr kobles sammen med HMI/SCADA-systemer, procesdatabaser, MES- og ERP-systemer.

Med Open Platform Communication får du nem adgang til realtidsdata, overvågning af alarmer og hændelser samt adgang til historiske data fra forskellige systemer – via samme brugerflade.

Sikkerhed

For industriel kommunikation er cybersikkerhed afgørende. UA-standarden er udviklet med dette som udgangspunkt. Data krypteres før transmission, og både brugere og klienter er autentificeret. Klienter autentificeres med et certifikat for at kontrollere, hvilken klient der forbinder til serveren.

Opnå bedre kommunikations flow

En OPC er en af ​​de mest almindelige måder at kommunikere inden for industri og automatisering. Ved at bruge en denne kommunikationsplatform til at forbinde forskellige enheder, automatiseringsudstyr, procesdatabaser og systemer kan din virksomhed opnå et bedre kommunikations flow. Nem adgang til information via en enkelt kilde giver dig et hurtigere og bedre overblik.

En OPC kommunikationsplatform er en løsning, der passer til alle typer produktionsvirksomheder. Novotek tilbyder flere forskellige løsninger, herunder markedets førende OPC-kommunikationsplatform: Læs mere om KEPServerEX fra Kepware. Derudover tilbyder vi produkterne OPC Router og OPC Servers & I/O Drivers.

Vores konsulenter hjælper dig med at finde den rigtige måde at implementere Open Platform Communication i din virksomhed. Se vores forskellige platforme herunder.

Vores OPC-løsninger
KEPServerEX

Industri- og automationsbranchens førende kommunikationsplatform.

Om Kepserver
OPC Router

En platform til hurtig og let dataudveksling i hele virksomheden.

Om OPC Router