Udviklingen af ​​High Performance HMI: I løbet af de sidste 30 år har HMI/SCADA udviklet sig fra mekaniske vægge til skærme med høj opløsning, kontrast og stærke farver. Inspireret af spilindustrien, kom kraftfulde HMI-designværktøjer på markedet, og effekter som 3D, animation og skygge blev brugt til at illustrere udstyr og produktion.

Udfordringen er, at computerspil-grafik ikke skaber et miljø for hurtig reaktion på ændringer i processen. Dette er baggrunden for udviklingen af ​​High Performance HMI design. Brugergrænsefladen bevæger sig væk fra tilføjede effekter og præsenterer i stedet en enkel, minimalistisk brugergrænseflade, designet til operatøren.

HMI før og efter

Før og efter High Performance HMI

På billedet kan du se forskellen mellem et “almindeligt” HMI (Human Machine Interface) og et højtydende HMI. Hovedprincippet er, at alt, der kører, som det skal, ikke skiller sig ud. Bløde farver viser status uden at tiltrække opmærksomhed.

Operatørskærmene er designet til operatøren, ikke til andre, der er interesserede i at forstå processen. Det er grunden til, at blandt andet illustrationer, der viser forbindelsen mellem maskiner og udstyr, er blevet fjernet, da det i mange tilfælde er baseret på en ingeniørs perspektiv.

Det er almindeligt at bruge tekst og tal til at vise data med forklaringer. Grafiske objekter, der er enkle og effektive at læse, bruges hovedsageligt her.

Se værdier og tensender med struktur og hierarki

Værdien af ​​forskellige parametre er en af ​​de vigtigste dele af et HMI/SCADA-system. De fortæller os, hvor vi har været, hvor vi skal hen, og hvor hurtigt vi ændrer os. Sammen med konteksten om, hvilke værdier der er gode og dårlige, får alle et øjeblikkeligt overblik. Med denne indsigt kan operatøren træffe beslutninger så hurtigt som muligt.

Et struktureret, gennemtænkt hierarki er vigtigt i et HMI/SCADA-system. En fælles navigationsstrategi, der er let at forstå, er et godt udgangspunkt. Antallet af niveauer kan ændre sig, men indholdet på vores niveau bør være af samme type og med den samme detaljegrad.

HMI skærm

Evaluer dit HMI

Hvor moderne er dit HMI/ SCADA-system? Når man implementerer principperne bag High Performance HMI, måler man det eksisterende system med karakterer fra A (højeste) til F (laveste). Kriterierne for at opnå en høj karakter er omfattende, og mange når ikke engang E.

Karakter E (bestået) har følgende kriterier:

  • Det er let for operatøren at holde styr på processen under normale forhold.
  • Operatører skal have tillid til, at de effektivt kan overvåge afvigelser og uønskede forhold for processen.. 
  • I tilfælde af afvigelser eller uønskede forhold skal operatøren kun have overblik over processen, når systemet bruges. Du skal ikke skulle kigge på flere skærme, se logbøger, læse proceduremanualer eller lignende.

Når du bruger High Performance HMI, som er baseret på ISA 101-standarderne, vil du opfylde disse krav og få resultater.

Resultater af High Performance HMI

Med High Performance HMI har vores kunder oplevet en betydelig forbedring i produktionsprocessen med kortere responstid og hurtigere løsning på problemet:

  • En femdobling i opdagelsen af ​​unormale situationer, før alarmer udløses.
  • 37% højere succesrate i håndteringen af ​​unormale situationer.
  • 41% mindre tid brugt på at fuldføre opgaver i unormale situationer.

Ofte er der procedurer, der skal følges i opstarts- og stop-situationer samt i uønskede situationer. Med de nye værktøjer til procedurer og arbejdsgang kan disse integreres direkte i HMI/SCADA-systemet og understøtte handlinger til vejledning af operatører. Resultatet er et fuldt integreret miljø.

Novotek leverer High Performance HMI i samarbejde med vores leverandør GE Digital.

Vores HMI/SCADA-løsninger
Proficy iFIX

Den mest komplette HMI/SCADA-løsningen på markedet.

Læs mere om iFIX
Proficy Batch Execution

Funktionel automatiseringsløsning specielt udviklet til batchproduktion.

Læs mere om Proficy Batch Execution