Artikel

10 tips til modernisering af dit HMI/SCADA-system

scada-system - Industrial worker

Med en aldrende industriel infrastruktur kan det være svært for forsyningsselskaber og produktionsvirksomheder at klare deres daglige udfordringer. Heldigvis er der omkostningseffektive måder at løse disse udfordringer på. Vi giver 10 tips til, hvordan du kan modernisere dit HMI/SCADA-system

1. Hold dig opdateret om SCADA- og OS-versioner og programrettelser

Mange industrivirksomheder bruger stadig gamle – nogle gange meget gamle – versioner af deres SCADA-software. Regelmæssige opdateringer giver dig imidlertid adgang til de nyeste funktioner og forbedrer systemtilgængeligheden. Derudover undgår du de sikkerhedsproblemer, der opstår, når systemet ikke er opdateret. Hvis du fortsætter med at bruge et forældet system, kan det føre til højere, skjulte omkostninger.  

Dette er et grundlæggende trin. Før du går i gang med en modernisering, som omfatter analyser eller webbaserede grænseflader, skal du sørge for, at SCADA og operativsystemet er opdateret med nye versioner og programrettelser. Dette giver dig mulighed for at starte med den rigtige platform og være klar til de næste trin.

Windows system update

Påmindelse: Windows 7 nåede udløbsdatoen i januar 2020, og Windows 8 har udløbsdato næste år, i januar 2023. Opdater de gamle operativsystemer!

2. Standardisér din SCADA-implementering 

Definer standarder for det overordnede SCADA-system, herunder program, konfiguration, sikkerhed, arkitektur, fjernadgang og de enheder, der bruges. Standardisering hjælper dig med at reducere fejl, sænke omkostningerne og øge driftseffektiviteten.

Konsekvent repræsentation og faste procedurer reducerer fejl på tværs af flere interessenter. Teams drager fordel af en kortere indlæringskurve, hurtigere udrulninger og nemmere vedligeholdelse. Standardisering hjælper også med at sikre overholdelse. Endelig kan du med kodenavns-konventioner udnytte OPC UA: Gennemse OPC UA-kilder, og opret automatisk din SCADA-procesdatabase. 

3. Udarbejd en plan for genoprettelse efter nedbrud

En genopretningsplan efter nedbrud kan starte enkelt som f.eks. en versionsplan for backup og gendannelse. Det næste trin er at udarbejde en mere langsigtet oversigt. Her kan du overveje at flytte til et redundant og failover-system med konfigurationer for minimal driftsforstyrrelse. 

Du kan opbygge redundans på alle niveauer: Fra SCADA-server-failover til LAN-redundans og klient-redundans. Målet er, at der ikke er datatab. Se på dine databaser, realtidsdata og alarmsynkronisering, og gør systemet problemfrit for fjernbrugere. En genopretningsplan efter nedbrud giver mere end ro i sindet – det er en vigtig del, når man skal forbedre tilgængeligheden og pålideligheden.

Disaster Recovery Plan

4. Implementer den bedste datastyring

Lav en plan for sikker indsamling, lagring og distribution af dine data. For at kunne drive et anlæg effektivt skal du have alle de korrekte data på det rigtige tidspunkt. 

Du kan overveje en procesdatabase, der dækker hele anlægget, f.eks. Proficy Historian 2022 for at sikre mere pålidelige og konsekvente oplysninger. Proficy Historian indsamler oplysninger fra forskellige datakilder og giver mulighed for udvidelse og skalering i takt med, at dine systemer vokser, samt integration af dit datastyringslag med dine CMMS- eller GIS-systemer. Moderne teknologier gør oplysninger tilgængelige for interessenter, der ikke er direkte forbundet med SCADA-systemet, men har brug for data til at træffe beslutninger, f.eks. i forbindelse med efterspørgsel og planlægning. 

5. Opbyg effektive alarmprocedurer

En god alarmstrategi betyder mindre støj, hurtigere reaktioner, øget produktivitet og effektivitet samt mere sikker drift. Med en god alarmstrategi kan du gå fra alarm til meddelelse og vejlede i den korrekte handling. Der er mange tilgængelige ressourcer til effektiv alarmstyring, f.eks. via ISA (International Society of Automation).

6. Digitaliser arbejdsprocesser

Alle anlæg har en standard-driftsprocedure – oftest i form af trykte manualer. Nu kan du gå fra manualer til integration af arbejdsprocesser i dit SCADA-system. Ved hjælp af SCADA-data kan du starte en arbejdsproces, guide operatører gennem trinnene og øge den driftsmæssige ensartethed. Elektroniske standarddriftsprocedurer indfanger også bedste praksis og fremskynder oplæring af nye operatører.

Digitaliser dine procedurer for at sikre ensartethed, repeterbarhed, overholdelse af standarder og ansvarlighed i forbindelse med opgaver. Du kan fremme de rigtige handlinger og være med til at forhindre, at der opstår fejl. Derudover kan du registrere og spore arbejdsprocesser for at sikre overholdelse.  

Standard Operating Procedures

7. Skab forbindelse i hele organisationen

En SCADA-forbindelse i hele organisationen – på tværs af hele anlægget, virksomheden eller hjælpeprogrammet – giver et holistisk syn på ydeevne, afhjælper datamangel og øger samarbejdet. Centraliseret informationsstyring fremmer ensartethed på tværs af anlæg og websteder. Du kan udnytte tynde klienter med meget sikkert design på hardware til at gøre oplysninger let tilgængelige for alle niveauer i organisationen.  

8. Udnyt personbaseret visualisering

Giv den enkelte person de oplysninger og funktioner, som vedkommende har brug for, i stedet for den samme SCADA-skærm til alle. Moderne HMI/SCADA giver dig mulighed for at forsyne dit personale med skræddersyede oplysninger, fjernovervågning og kontrolfunktioner via forskellige enheder. Dette kan være via en smartphone, tablet, pc eller ældre enhed, der understøtter HTML5. 

Du kan give de korrekte driftsmæssige oplysninger til de personer, der har brug for dem, hvilket sparer virkelig meget personaletid og fremskynder respons og overholdelse.

9. Aktiver modelbaseret HMI-navigation

Med moderne HMI/SCADA kan du udnytte branchestandarder til at knytte din datamodel til en udstyrsmodel, strukturere dine data og levere standardkontekst på tværs af lokationer og datakilder.

Brugerne kan hurtigt navigere i kontekst fra modellen. Modelbaseret HMI-navigation giver en fælles brugeroplevelse uanset skærm, enhed, udstyr, rolle eller proces.

10. Implementer High Performance HMI

High Performance HMI er brugerinterfaces, som er designet for at øge operatørens effektivitet. Med et enkelt og ensartet design giver skærmbillederne et bedre overblik over situationen. Operatører og teknikere genkender og forstår oplysninger hurtigere, hvilket gør det lettere at registrere alarmer og overvåge produktiviteten, samtidig med at risikoen for fejl mindskes. Højtydende HMI er baseret på ISA 101-standarderne. 

Standard Operating Procedures

Vil du se et eksempel på moderne et HMI/SCADA system? Proficy iFIX fra GE Digital har leveret resultater i tusindvis af anlæg over hele verden. 

Denne artikel er oprindeligt skrevet af Alicia Bowers Millinger fra GE Digital. Den kan læses på GE Digitals hjemmeside >>

Flere Insights